De “ruimtereis”- 2

Geplaatst op 18 maart 2014, om 12:57

We blijven nog even in hemelse sferen…..maar, met een aards karakter

Je komt in Griekenland eilanden tegen die beginnen met het voorvoegsel αντι- (αντ-), zoals bijvoorbeeld de eilanden:
(οι) Αντίπαξοι (αντι + Παξοί)
(τα) Αντικύθηρα (αντι + Κύθηρα)

maar je komt ook de eilanden tegen zonder dit voorvoegsel:
οι Παξοί
τα Κύθηρα

Het voorvoegsel αντι- betekent in die gevallen “tegenover” . Je komt dit voorvoegsel ook tegen in:
η Αρκτική – de Noordpool
η Ανταρκτική – de Zuidpool

η άρκτος betekent naast “het noorden” ook “de beer” is meer Oudgrieks, want je zult voor het dier “de beer” in het Nieuwgrieks vaker η αρκούδα tegenkomen. Η άρκτος kom je tegen in bijvoorbeeld η Μεγάλη en Μικρή Άρκτος, dus de grote en kleine beer, de sterrenbeelden. Afgeleid van dit άρκτος kom je de naam Αρκτούρος tegen of zoals wij zeggen Arcturus, de naam van een ster en die een van de helderste, oranje gekleurde sterren is, die in juni rond middernacht aan de zuidelijke hemel staat en goed te zien schijnt te zien. Minder bekend is wellicht Αρκτούρος in het noorden van Griekenland in Νυμφαίο nabij Florina waar een non-profit beren-opvang is. Hier worden o.a beren opgevangen die jarenlang opgesloten, uitgebuit en mishandeld zijn geweest op o.a. circussen op de gehele Balkan. Mocht je ooit in de buurt zijn, breng dan eens een bezoek aan deze organisatie die naast de berenopvang begaan is met de wildlife in Griekenland.

http://www.arcturos.gr/el/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=26&Itemid

  • Facebook artikelen

  • Facebook artikelen archief