Toppie!

Geplaatst op 26 maart 2014, om 06:39

Als we iemand betitelen als “coryfee” (nee, ik bedoel geen corvee, helaas is dat mijn lot vandaag) dan bedoelen we een “ster”, dat iemand uitblinkt in iets, dat ie tot de top behoort,want dat betekent het woord “top” . Dit woord komt van het Griekse woord η κορυφή (en een alledaagse variant hiervoor waarbij samentrekking heeft plaatsgevonden η κορφή). De η stond in het Oudgrieks voor een langgerekte “e”, vandaar de schrijfwijze “ee” aan het eind. Ook in samenstellingen zoals “topoverleg” e.d. wordt dit woord gebruikt zij het dan dat hiervoor het bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt κορυφαίος – κορυφαία – κορυφαίο.
De benaming Corfu voor het eiland Κέρκυρα verwijst naar de benaming Κορυφώ van het versterkte Παλαιό Φρούριο dat twee toppen had. Naar deze plek is de stad “verhuisd” in de 6e eeuw na Chr. om zich beter tegen vijandige invallen te kunnen beschermen. Nou is Corfu natuurlijk ook een toppertje!

 

  • 2014: jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

maart 2014

  • Facebook artikelen

  • Facebook artikelen archief